Portal Rasmi Pejabat Kesihatan Kawasan Beaufort | A+ A A- | Biru Ungu Hijau Oren Merah
Menu Navigasi
Qr Code
Qr Code
Senarai Aktiviti
Tahukah Anda ?
Kajian yang dibuat oleh sekumpulan saintis dari Universiti Pusat Perubatan California menjelaskan terdapat dua jenis ‘stress’ iaitu stress yang baik dan stress yang tidak baik. Senyum dikategorikan sebagai stress yang baik. Stress yang tidak baik akan memberi tekanan kepada sistem ketahanan badan.
Kalendar Mini PKKB
Jun 2020
Ah Is Se Ra Kh Ju Sa
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
I-Sihat

Ketahui info lanjut mengenai kesihatan anda di laman ini... Nikmati Ikan Jauhi Strok.

 Category : Info Sihat | Published by beatriceHsabastian 07.04.2012 (3415 reads)

Ikan bukan hanya nikmat untuk dijadikan sajian hidangan bersama nasi.Lebih dari itu,kandungan yang terdapat didalam ikan diketahui amat baik untuk kesihatan.Salah satu daripadanya adalah baik untuk mereka yang menghidap strok.

Kajian yang di lakukan mendapat kandungan asid lemak omega 3 di dalam ikan dapat membantu menurunkan risiko strok melalui tekanan darah dan kolestrol.Hasil kajian tersebut diperoleh daripada analisis terhadap 15 kajian yang di lakukan di amerika syarikat,Eropah,Jepun dan China.

 

Didalam penyelidikan tersebut,maklumat tentang kekerapan responden mengambil makanan berasaskan ikan diambil.Bukan itu sahaja,kajian ini diteruskan daripada 4tahun hingga 30 tahun.Kajian ini dilakukan bagi melihat golongan mana yang berisiko diserang strok.

 

Hasilnya, didapati 9400 orang mengalami strok,setelah diteliti lebih lanjut,hal tersebut disebabkan gaya hidup yang tidak sihat dan kurangnya mengambil ikan yang mengandungi asid lemak omega 3.

 

Menurut kajian itu juga pengambilan ikan sebanyak 2-3 sajian di dalam seminggu mencukupi untuk menangkis serangan strok kerana kandungan asid lemak omega 3,vitamin D dan selenium.Untuk mengelakkan serangan strok,anda boleh menambahkan pengambilan ikan seperti ikan salmon,makarel,ikan kod dan ikan haring.

©Tinta Bb.

 

  Print article 

Navigate through the articles
Pelihara Kulit Cantik Next article
Carian
Mobile
Pilihan Bahasa
Hak Cipta Terpelihara © Portal Rasmi Pejabat Kesihatan Kawasan Beaufort 2020 Dasar Privasi | Dasar Keselamatan

PENAFIAN
Pihak kami tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kehilangan atau kerosakan yang diakibatkan oleh penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.