Portal Rasmi Pejabat Kesihatan Kawasan Beaufort | A+ A A- | Biru Ungu Hijau Oren Merah
Menu Navigasi
Qr Code
Qr Code
Senarai Aktiviti
Tahukah Anda ?
Senyum merupakan satu senaman berbentuk jogging dalaman yang dapat merangsang seluruh tubuh melaui sistem saraf otak dan juga hormon-hormon. Apabila kita tersenyum, badan turut ‘tersenyum’ dan memperlahankan aliran darah yang melalui sinus ke otak. Ini sangat bermanfaat dalam mengelakkan tekanan darah yang tinggi ke otak.
Kalendar Mini PKKB
November 2019
Ah Is Se Ra Kh Ju Sa
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
I-Sihat

Ketahui info lanjut mengenai kesihatan anda di laman ini...


Artikel > Info Sihat > Nikmati Ikan Jauhi Strok.

Nikmati Ikan Jauhi Strok.

Ikan bukan hanya nikmat untuk dijadikan sajian hidangan bersama nasi.Lebih dari itu,kandungan yang terdapat didalam ikan diketahui amat baik untuk kesihatan.Salah satu daripadanya adalah baik untuk mereka yang menghidap strok.

Kajian yang di lakukan mendapat kandungan asid lemak omega 3 di dalam ikan dapat membantu menurunkan risiko strok melalui tekanan darah dan kolestrol.Hasil kajian tersebut diperoleh daripada analisis terhadap 15 kajian yang di lakukan di amerika syarikat,Eropah,Jepun dan China.

 

Didalam penyelidikan tersebut,maklumat tentang kekerapan responden mengambil makanan berasaskan ikan diambil.Bukan itu sahaja,kajian ini diteruskan daripada 4tahun hingga 30 tahun.Kajian ini dilakukan bagi melihat golongan mana yang berisiko diserang strok.

 

Hasilnya, didapati 9400 orang mengalami strok,setelah diteliti lebih lanjut,hal tersebut disebabkan gaya hidup yang tidak sihat dan kurangnya mengambil ikan yang mengandungi asid lemak omega 3.

 

Menurut kajian itu juga pengambilan ikan sebanyak 2-3 sajian di dalam seminggu mencukupi untuk menangkis serangan strok kerana kandungan asid lemak omega 3,vitamin D dan selenium.Untuk mengelakkan serangan strok,anda boleh menambahkan pengambilan ikan seperti ikan salmon,makarel,ikan kod dan ikan haring.

©Tinta Bb.

 

 

Navigasi Artikel
Pelihara Kulit Cantik Next article
Carian
 
Mobile
Pilihan Bahasa
Media Sosial
FacebookFeed
Hak Cipta Terpelihara © Portal Rasmi Pejabat Kesihatan Kawasan Beaufort 2019 Dasar Privasi | Dasar Keselamatan

PENAFIAN
Pihak kami tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kehilangan atau kerosakan yang diakibatkan oleh penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.